Sunday, April 22, 2007

HIKMAH DAN PAHALA WANITA BERBUAT BAIK
Hikmah berbuat baik cukup banyak dan merupakan kelebihan yang dimiliki oleh wanita yang tidak dapat dimiliki oleh kaum lelaki. Diantaranya adalah:

1. Solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

Rasulullah menyebutkan bahawa 2 rakaat solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.Ini kerana wanita yang hamil membawa janin di dalam perutnya dimana janin berkenaan turut menyertai ibunya bersolat, mendengar bacaan-bacaan solat serta ikut sujud bersama.

2. Wanita hamil dapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadah di malam hari.

Rasulullah mengatakan bahawa wanita yang hamil akan memperolehi pahala puasa di siang hari dan pahala ibadah di malam hari. Ini disebabkan kerana ibu yang hamil bererti membawa amanah Allah kesana-kemari, sehingga wajar apabila ia memperolehi pahala yang besar di sisi Allah S.W.T.

3. Wanita yang melahirkan anak.

Rasulullah mengatakan bahawa wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji. Oleh itu Rasulullah mengalakkan wanita supaya memperbanyakkan zuriat.

4. Wanita yang meninggal dunia .

Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia akan dikira sebagai mati syahid

5. Wanita yang memberi susu kepada anaknya.

Wanita yang memberi susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada setiap titik susu yang diberikan. Wanita yang memberi susu kepada anaknya yang menangis pula Allah akan memberi pahala satu tahun pahala solat dan puasa. Sekiranya wanita itu menyusui anaknya sehingga cukup tempoh 2 setengah tahun maka malaikat di langit mengkhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

6. Wanita yang melayan kerenah anaknya di waktu malam.

Wanita yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadah.

1 comment:

Anonymous said...

saya ada terbaca bahawa selain daripada mati syahid, perkara2 yg lain berkenaan pahala wanita mengandung datangnya dari hadith palsu.wallahuaalamm...