Monday, November 5, 2007

MENJADI PENDAKWAH BERKESAN (Bhgn 4)
Kita teliti hadith Rasulullah yang bermaksud:
“Sesiapa yang mengajak seseorang membuat kebaikan, ia akan mendapat balasan pahala seperti pahala orang yang mengikutinya, tidak kurang pahala tersebut walaupun sedikit. Sesiapa yang mengajak manusia ke arah kejahatan, ia akan mendapat dosa seperti dosa orang yang melakukannya, tidak kurang walaupun sedikit.”
(Muslim)

Ganjaran berdakwah bolehlah kita samakan dengan perniagaan “multi-level”- lagi banyak orang bawahan kita, lagi banyak bayaran yang kita terima iaitu wang ringgit. Maka lagi banyak orang yang menyambut dakwah kita, lagi banyaklah juga bayaran yang kita terima iaitu mata wang syurga (pahala). Bahkan bayaran hasil dakwah adalah lebih besar kerana kita mendapat pahala sama bayak dengan pahala mereka yang menuruti kita, tidak berkurang walaupun sedikit.

Mari kita lihat contoh perbandingan orang soleh yang sangat kurang berdakwah dengan orang soleh yang rajin berdakwah.
Umar seorang abid lagi soleh. Semua orang hormat akan Umar kerana amal ibadahnya banyak. Salah satu amalan hariannya ialah membaca Al Quran 5 juzuk sehari semalam. Maka pada setiap hari Umar akan mendapat pahala bacaan sebanyak 5 juzuk. Memang hebat! Orang awam tidak mampu menghabiskan 5 juzuk sehari semalam tetapi Umar mampu. Cuma Umar kurang berdakwah kepada orang lain, dia banyak menghabiskan masanya dengan bersunyi-sunyian dan beribadah.
Uthman juga seorang yang soleh tetapi rajin berdakwah. Kerana kesibukan hariannya dengan dakwah dan urusan sendiri maka Uthman hanya mampu menghabiskan 1 juzuk saja sehari. Namun begitu Uthman mempunyai 5 orang anak buah yang menerima dakwahnya. Hasil dakwah Uthman, mereka juga menghabiskan 1 juzuk sehari. Maka pada setiap hari Umar akan mendapat pahala bacaan sebanyak 6 juzuk (1 + 5).
5 orang anak buahnya pula turut rajin berdakwah. Setiap seorang berjaya mentarbiyah 5 orang lagi untuk baca Al Quran 1 juzuk sehari. Ada 25 orang semua, jadilah 25 juzuk sehari semalam. Uthman masih juga menerima saham daripada bacaan 25 orang ini kerana melaluinyalah maka 25 orang ini kini bermotivasi untuk menghabiskan 1 juzuk sehari. Dan saham untuk Uthman adalah 100% sebagaimana keterangan hadith Nabi di atas.
Maksudnya apa? 6 juzuk + 25 juzuk = 31 juzuk! Subhanallah! Pahala bacaan Al Quran Uthman adalah sebanyak 31 juzuk pada setiap hari, khatam satu Al Quran. Padahal dia membaca 1 juzuk saja sehari.
Lihatlah betapa jauh bezanya ganjaran untuk seorang pendakwah dengan seorang yang beribadah sendirian. Buat sedikit dapatnya banyak!

“Sesungguhnya orang-orang yang benar-benar beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian mereka tidak ragu-ragu lagi, SERTA MEREKA BERJUANG DENGAN HARTA-BENDA DAN JIWA MEREKA PADA JALAN ALLAH. Mereka itulah orang-orang yang benar.”
(Al-Hujurat: 15)

Kita lihat pula mereka yang terlibat dengan “multi-level marketing”. Mereka sanggup menghabiskan masa, tenaga dan wang ringgit untuk mencari dan membanyakkan “downline”. Sanggup belajar cara-cara memikat manusia di kelas-kelas mingguan. Tak cukup dengan itu, tinggalkan anak-pinak pergi berkursus pula. Pujuk prospek dengan bersungguh-sungguh, telefon tanya khabar berkali-kali. Sentiasa memikirkan cara-cara untuk mendapatkan bonus bulanan yang lebih tinggi. Sanggup tukar penampilan agar nampak macam usahawan. Macam-macamlah pengorbanan untuk berdakwah membanyakkan “downline”. Kemudian apabila diajak melakukan perkara yang sama dalam dakwah, mereka menolak degan alas an tidak cukup masa dan meanggap usaha mereka untuk dunia dan akhirat sudah seimbang. Begitulah, untuk mengumpul downline buat duit sanggup berhempas-pulas.

Mengapa kita tidak mahu menggerakkan diri kita untuk melakukan perkara yang sama dalam dakwah? Tak mampu banyak, buat sedikit asalkan ada juga saham dalam menggerakkan agama Allah. Mengapa tidak mahu cuba-cuba belajar cara-cara memikat manusia agar mereka tertarik sama untuk menggerakkan agama Allah? Mengapa tidak sanggup berkursus dengan majlis-majlis qiam, khemah ibadah, kem motivasi dan seumpamanya? Mengapa tidak ada usaha memujuk rayu prospek agar menurut jejak langkah kita dalam dakwah dengan bersungguh-sungguh, telefon berkali-kali, SMS selalu…? Mengapa tidak ada usaha untuk menukar penampilan seperti penampilan seorang pendakwah? Mengapa tidak mahu membina “downline” dalam dakwah? Adakah kerana ganjarannya tidak nampak dengan mata kasar?

“Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang beriman akan jiwa dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh syurga.”
(At-Taubah: 111)

Tahniah kepada anda yang sedang membaca risalah ini kerana sebenarnya anda sedang berdakwah! Kerajinan anda mencari bahan-bahan dakwah di internetlah yang membuatkan para pejuang pena bersemangat untuk terus berjuang. Selagi anda mencari, selagi itulah mereka bersemangat untuk terus mencipta dan memberi. Semangat mereka datang daripada anda, maka saham untuk anda pastinya ada.
Kepada anda yang rajin menghasilkan bahan-bahan dakwah di ruang maya internet ini, selagi bahan anda dipandang selagi itulah mengalir pahalanya. Jika berlaku pula perubahan positif kepada yang memandang, lebih besar lagi saham anda. Mungkin boleh mencapai 100% daripada apa yang mereka lakukan.

bersambung…

Alexanderwathern
7 APRIL 2007

Sumber:
http://myalexanderwathern.freephpnuke.org/article109.html&mode=&order=0&thold=0

No comments: